10/05/2019

Συμμετοχή της ομάδας μας στο 25ο ΕΣΦΙΕ


Την Παρασκευή 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσική Θεσσαλονίκης το 25ο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος. Η ομάδα μας σε συνεργασία με τις iGEMAthens και iGEMThessaloniki του 2019 παρουσίασαν στους φοιτητές της Ιατρικής διαφορετικές πτυχές της Συνθετικής Βιολογίας καιτου διαγωνισμού στα πλαίσια μια στρογγυλής τράπεζας. Το κοινό έδειξε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τις νέες προκλήσεις για την επιστημονική κοινότητα τόσο από τη Συνθετική Βιολογία όσο και από το διαγωνισμό iGEM.

9/05/2019

SynArt: Όταν η Τέχνη Συναντά την Φυματίωση


Την Πέμπτη 9 Μαΐου η ομάδα μας διοργάνωσε στο θέατρο του Μύλου του Παπά την πρώτη από την σειρά εκδηλώσεων SynArt byiGEMThessaly με τίτλο «Όταν η Τέχνη Συναντά τη Φυματίωση». Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία «Η ιστορία της Φυματίωσης» από την κα Γερογιάννη Ειρήνη, Επιμελήτρια της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΘ. Η ομάδα μας παρουσίασε και συζήτησε με τοκοινό για τον διαγωνισμό iGEM, τη Συνθετική Βιολογία, καθώς και την ερευνητική μας πρόταση. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από το Θοδωρή Ρεπανά με σόλο σαξόφωνο και έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πνοή Ζωής» της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΘ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βερνίκουκαι Πόλυς Βλάχου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του ΠΘ και τη θερμή στήριξη του Θεσσαλικού Θεάτρου. Πολύ σημαντική ήταν η προσέλευση του κόσμου, καθώς και το ενδιαφέρον του για το ερευνητικό μας έργο.

10/4/2019

Οι μαθητές του Danish Refugee School στις «Ανοιχτές Θύρες 2019»


Επειδή η εκπαίδευση είναι για όλους, την Τετάρτη 10 Απριλίου, με μεγάλη χαρά, μας επισκέφθηκαν μαθητές από τη δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων «Κουτσόχερο» στα πλαίσια των «Ανοιχτών Θυρών 2019» του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας. Τα παιδιά έπαιξαν με όρεξη και διάθεση το παιχνίδι «Ένωσε τα κομμάτια της ζωής» καταφέρνοντας να ενώσουν με επιτυχία όλα τα κομμάτια και να έρθουν σε επαφή με βασικές ιδέες και αρχές που διέπουν τη Συνθετική Βιολογία. Ωστόσο, δε μείναμε μόνο σε αυτό. Στον εξωτερικό χώρο της σχολής αλληλεπιδράσαμε με τους μαθητές μέσα από παιχνίδια γνωριμίας μαζί με τις δασκάλες του Danish Refugee Council (DRC).

Παράλληλα με τις δράσεις για τους μαθητές του DRC, για τη Συνθετική Βιολογία και την προσπάθειά μας ενημερώθηκαν και οι μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας, μέσα από μία διαδικτυακή ξενάγηση στο Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας.

7/4/2019

SYNvivor: Το απόλυτο παιχνίδι Συνθετικής Βιολογίας στο Athens Science Festival 2019


Η ομάδα μας βρέθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 3 – 5 Απριλίου για να συμμετάσχει στη γιορτή της επιστήμης, το Athens Science Festival 2019, παρουσιάζοντας ένα νέο παιχνίδι Συνθετικής Βιολογίας ειδικά διαμορφωμένο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Το “SYNvivor” έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν με ένα βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο τον κόσμο της Συνθετικής Βιολογίας, συνδυάζοντας μαθηματικά, γρίφους, παζλ και βιβλία αναπτύσσοντας παράλληλα το πνεύμα της συνεργασίας, ώστε να επιτύχουν τον κοινό τους «τελικό στόχο», να «ενώσουν τα κομμάτια της ζωής». Καθώς η γνώση είναι αμφίδρομη, τα μέλη της ομάδας μας έλαβαν πολλά μαθήματα από τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι με τη διάθεση και την όρεξη τους για δημιουργία, έδωσαν νέες ιδέες και προτάσεις για τις επόμενες δράσεις μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Athens Science Festival βρείτε εδώ

3/4/2019

Η παρουσίαση του ερευνητικού μας έργου στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών


Στοχεύοντας στη διασύνδεση του ερευνητικού μας έργου και των δράσεων του διαγωνισμού iGEM με την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα της χώρας μας, η ομάδα μας την Τετάρτη 3 Απριλίου πραγματοποίησε ομιλία στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Στα πλαίσια της ομιλίας, οι ερευνητικές ομάδες του ΙΙΒΕΑΑ ενημερώθηκαν για τις αρχές της Συνθετικής Βιολογίας, το διαγωνισμό iGEM καθώς και την ερευνητική μας πρόταση. Μετά την παρουσίαση, διακεκριμένοι επιστήμονες του ιδρύματος συζήτησαν μαζί μας τις παρατηρήσεις και τις ιδέες τους σχετικά με τον πειραματικό σχεδιασμό του project μας και μας έδωσαν τις καλύτερες ευχές για επιτυχία στο διαγωνισμό. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ που παρακαλούθησαν την ομιλία μας και ενδιαφέρθηκαν για το έργο μας.

1/4/2019

Συμμετοχή της ομάδας μας στο πρώτο συνέδριο Συνθετικής Βιολογίας στην Κύπρο


To πρώτο συνέδριο Συνθετικής Βιολογίας στην Κύπρο έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Μαρτίου, υπό τη διοργάνωση του After iGEM, της Σχολής Μοριακής Ιατρικής και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Μέλη της ομάδας μας συμμετείχαν ενεργά στο συνέδριο, πραγματοποιώντας ομιλία σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού iGEM στη χώρα μας από το 2017 μέχρι σήμερα και παράλληλα παρουσίασαν την μέχρι τώρα πορεία του ερευνητικού μας έργου. Στα πλαίσια του συνεδρίου, παρακολούθησαμε ομιλίες σπουδαίων επιστημόνων στον τομέα της Συνθετικής Βιολογίας, ενώ ταυτόχρονα είχαμε τη χαρά να αλληλεπιδράσουμε με παλαιά μέλη ομάδων του διαγωνισμού. Η εμπειρία της ομάδας μας ήταν μοναδική και μας ενέπνευσε με νέες ιδέες για την πορεία μας στο διαγωνισμό. Για αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Πρέσβη του iGEM στην Ευρώπη και φίλη, Θέα Χρυσοστόμου, που μας προσκάλεσε στο συνέδριο και μερίμνησε για την άψογη φιλοξενία μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο πατήστε εδώ

27/03/2019

Project Reveal: Η παρουσίαση του ερευνητικού μας έργου


Την Τετάρτη 27 Μαρτίου η ομάδα μας παρουσίασε, στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την ολοκληρομένη ερευνητική της πρόταση για το διαγωνισμό iGEM 2019. Σημαντική ήταν η προσέλευση καθηγητών και φοιτητών, που έδειξαν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον τόσο για να μάθουν την πρόοδο και τους στόχους της ομάδας μας αλλά και για να μοιραστούν μαζι μας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το έργο μας.

24/03/2019

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, It’s time to END TB!


Την Κυριακή 24 Μαρτίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης, η ομάδα μας βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας . Στόχος μας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών της πόλης σχετικά με την νόσο της φυματίωσης. Παράλληλα οι περαστικοί δραστηριοποιήθηκαν και αυτοί με την σειρά τους και είπαν STOP στην φυματίωση αφήνοντας το αποτύπωμά τους με ένα δημιουργικό τρόπο.

8-3-2019

Η ομάδα μας στις «Ανοιχτές Θύρες 2019» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Στα πλαίσια της πρώτης επαφής μαθητών λυκείου και γυμνασίου της Λάρισας και του Βόλου με το πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα με το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, η ομάδα μας συμμετείχε ενεργά στις «Ανοιχτές Θύρες» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διοργανώσαμε το workshop με τίτλο «CRISPR/Cas9: Το ψαλίδι του DNA» για μαθητές λυκείου και το παιχνίδι «Ένωσε τα Κομμάτια της Ζωής» για μαθητές γυμνασίου. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να μυηθούν οι μαθητές με βιωματικό τρόπο στον κόσμο της Συνθετικής Βιολογίας, αλλά και να εξοικειωθούν με ένα από τα πιο κομβικά εργαλεία της, το σύστημα CRISPR/Cas9.

Οι μαθητές μέσω των δράσεων της ομάδας είχαν, επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσουν τον διαγωνισμό iGEM μέσα από τα δικά μας μάτια και να συζητήσουν μαζί μας τους δικούς τους προβληματισμούς.

Οι νέοι Συνθετικοί Βιολόγοι είναι έτοιμοι για το εργαστήριο… τους περιμένουμε.

22-2-2019

Συμμετοχή στο σεμινάριο Επικοινωνίας της Επιστήμης στα πλαίσια του Π.Μ.Σ «Εφαρμογές Μοριακής Βιολογίας- Μοριακή Γενετική- Διαγνωστικοί Δείκτες»


To διήμερο 21 και 22 Φεβρουαρίου, η ομάδα μας έλαβε μέρος στο σεμινάριο Επικοινωνίας της Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε από τη SciCo σε συνεργασία με το Π.Μ.Σ του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας «Εφαρμογές Μοριακής Βιολογίας- Μοριακή Γενετική- Διαγνωστικοί Δείκτες».

Η ομάδα μας μυήθηκε στον κόσμο της Επικοινωνίας της Επιστήμης μέσα από καινοτόμες, διαδραστικές και ψυχαγωγικές μεθόδους από τους ειδικούς της SciCo Κυριαζή Γιούλη και Αγγελόπουλο Γιώργο στο χώρο του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.

Μέσα από το πρόγραμμα του σεμιναρίου μάθαμε βιωματικά τους παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται η μετάδοση μιας πληροφορίας ανάμεσα σε μια ομάδα ατόμων, συμμετέχοντας σε δημιουργικές ασκήσεις και συζητήσεις.

1-2-2019

Παρακολούθηση της επιστημονικής ημερίδας «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πρόσφυγες»


Tη 1η Φεβρουαρίου του 2019, παρακολουθήσαμε την επιστημονική ημερίδα «Aνθρώπινα Δικαιώματα και Πρόσφυγες» που διοργανώθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας. Στην ημερίδα αυτήν έγινε ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί τόσο σε ολόκληρη την Ελλάδα όσο και στη Θεσσαλία σχετικά με το θέμα του προσφυγικού και τις εξελίξεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα. Στο τέλος της ημερίδας είχαμε την τιμή να συζητήσουμε με την ειδική Συνεργάτιδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και δικηγόρο Ελένη Μπλέτσα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και για την ανάγκη να αναπτυχθεί έναν γρήγορο και οικονομικό τεστ για την έγκαιρη διάγνωση φυματίωσης στα hotspots.

25-11-2018

Συμμετοχή στο 69ο Συνέδριο Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στη Λάρισα


Από την 22η μέχρι την 25η του Νοεμβρίου του 2018, η ομάδα μας συμμετείχε στο Young Scientists’ Forum (YSF) και παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση του Πανελλήνιου Συνέδριου της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ).

Στους χώρους του 69ου συνεδρίου Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια μέσα από τα οποία η επιστημονική κοινότητα γνώρισε καλύτερα τον διαγωνισμό iGEM και την iGEM Thessaly 2019. Πολλοί ήταν εκείνοι που προθυμοποιήθηκαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο μας : «Keeping up with the iGEMers» που δημιουργήσαμε με στόχο τη συλλογή των απόψεων που επικρατούν στην επιστημονική κοινότητα για τα προβλήματα που μαστίζουν τον κόσμο. Επιπλέον, παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες ομιλίες και ήρθαμε σε επαφή με διακεκριμένους επιστήμονες που μας συμβούλευσαν στα πρώτα μας βήματα.

21-11-2018

Παρουσίαση της ομάδας στην επιστημονική ημερίδα της Οmic Engine


Την 21η Νοεμβρίου του 2018 η ομάδα μας συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η εθνική ερευνητική υποδομή Συνθετικής Βιολογίας Omic Engine στο τμήμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ομάδα μας αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες με καθηγητές- μέλη του προγράμματος από 8 Πανεπιστήμια της χώρας μας.

iGEM Thessaly 2019