Ο διαγωνισμός iGEM (International Genetically Engineered Machine) είναι ένας διεθνής διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας, η ιδέα του οποίου προέκυψε από την εργαστηριακή εργασία, που διοργανώθηκε στο MIT, από τους Tom Knight και Drew Endy κατά τη διάρκεια της περιόδου ανεξάρτητης δραστηριότητας του MIT το 2003 και το 2004. Έκτοτε η ιδέα του διαγωνισμού έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο και κάθε χρόνο περισσότερες από 300 ομάδες και 6000 φοιτητές από πανεπιστήμια και σχολεία, αφιερώνουν το καλοκαίρι τους στο διαγωνισμό και το φθινόπωρο συναντιούνται στη Βοστώνη για να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο και να διαγωνιστούν στο Giant Jamboree.

Ο διαγωνισμός αποτελεί το κύριο πρόγραμμα του iGEM Foundation, έναν ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην πρόοδο της Συνθετικής Βιολογίας και την εκπαίδευση με κύριο στόχο την ανάπτυξη μίας ανοιχτής κοινωνίας συνεργασίας.

Ο διαγωνισμός iGEM δίνει πρωτίστως σε φοιτητές και νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να περάσουν τα όρια της Συνθετικής Βιολογίας για την επίλυση καίριων προβλημάτων του 21ου αιώνα. Σκοπός είναι οι φοιτητές να εργαστούν σε διεπιστημονικές ομάδες ώστε να σχεδιάσουν ένα βιολογικό σύστημα δικής τους δημιουργίας χρησιμοποιώντας θεμελιώδεις τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας. Παράλληλα, κάθε ομάδα καλείται μέσα από τις δράσεις της να διασυνδέσει το έργο της με την κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα